Een omelet in 25 seconden

Een omelet in 25 seconden

7 juli 2020

Over micro-learning

Stel je wilt leren hoe een omelet te maken. Dan krijg je op internet talloze instructies, vaak met een filmpje, lengte tussen 24 sec. en 29 minuten, welke zou jij kiezen? Begin met de korte versie en dan misschien iets langer, maar de langste versie bewaar je voor de koude donkere wintermaanden, nu wil je snel resultaat.

Zo zijn jouw cursisten ook, waarom iets in 20 minuten uitleggen als het ook in 4 minuten kan. Dat is dan ook het geheim van micro-learning, in een paar minuten een leermoment aanbieden aan je cursisten.

Een microlearning bestaat dus uit relatief kleine leereenheden en kortetermijn-leeractiviteiten. De vorm verschilt: samenvattingen van artikelen, infographics, slides, quizzen, polls, video’s, links of afbeeldingen.

Doelstellingen: Wanneer je een stukje training maakt dan horen daar natuurlijk doelstellingen bij, voor een micro-learning is dat en specifiek leerdoel en wel precies één!

Wees creatief, kies een vorm en inhoud die bij het onderwerp passen. Een specifieke handeling (bv. een omelette maken) laat je in een filmpje zien, een stukje theorie kan als tekst (gelezen of gesproken). Ideaal is als dat dan ook nog geoefend of gerepeteerd kan worden, bv. met een paar vragen of oefeningen. Doel is dan niet het toetsen van kennis maar het actief en betrokken houden van cursisten.

Stel jezelf de vraag: “Zou ik 5 minuten van mijn (drukke) dag willen besteden aan dit stukje e-learning?”

Als het antwoord nee is, probeer dan wat anders.

Motiveren van je cursisten, hen betrekken en betrokken houden bij een onderwerp is altijd al belangrijk. In een tijd waarin we onze cursussen deels of helemaal op afstand moeten doen, is dat nog belangrijker, een dag met een trainer en medecursisten werken geeft vanzelf meer betrokkenheid dan twee online sessies. Zeker wanneer er een tijd tussen twee cursusdagen zit, kan een micro-learning helpen om cursisten te motiveren en bij je onderwerp betrokken te houden. Ook vlak voor een deadline, voorafgaand aan de cursusstart, twee maanden na afloop van de cursus of vlak voor het begin van het seizoen van . . . zijn prima momenten om weer eens een leerinterventie te delen.

Publiceren en aanbieden van een micro-learning kan natuurlijk in de FNV Academie (Moodle). Daar kun je dan precies bijhouden wie het bekeken heeft en als er vragen of een toetsje in zit, kun je ook de prestaties meten. Je kunt je leerinterventie ook op een andere manier delen, bv. in een besloten whatsapp groep, of via de gebruikelijke social media kanalen. De antwoorden op de vragen kunnen cursisten gewoon geven en als cursisten op elkaars antwoorden kunnen reageren heb je er een leerinterventie gratis bij. Dan geef je als trainer wel een stukje controle op, dat kan niet iedere trainer (maar jij waarschijnlijk wel).

Je kunt micro-learning inzetten voor vrijwel alle onderwerpen die in (en buiten) je training aan de orde komen, binnen de FNV academie zorgen we er dan voor dat jouw idee wordt omgezet in een training die op alle apparaten werkt (zodat cursisten ook onderweg in de trein iets van jou horen en iets van je leren).

Een aantal voorbeelden van micro-learning, ontwikkeld voor de FNV Academie:

En voor wat betreft die omelet, het is een eenvoudig gerecht dat niet teveel opsmuk behoeft (zo is dat met je micro-learning ook). Mijn favoriet is Julia Child: https://youtu.be/AySmkqTlrVA. Voor wie 5 minuten teveel vindt, er is ook de korte versie van 25 sec (want langer duurt het maken van een omelet niet) https://youtu.be/6qCi-buLGPM.