Scenario’s

Scenario’s

Scenario’s kunnen een goede manier zijn om cursisten te laten oefenen in het analyseren van een situatie, het nemen van een beslissing en het herkennen van de gevolgen daarvan.

Voor de FNV academie hebben we al een aantal scenario’s gemaakt, die geslaagd zijn. Het maken hiervan was erg leuk en van het produceren van die scenario’s hebben we veel geleerd.

Voorbeelden:

Ook voor jouw trainingen een scenario? Hier zijn wat tips.

Doelstellingen

Als je geen doel hebt, kun je ook niet verdwalen.

Voor het ontwikkelen van elke leerinteractie moet je een doelstelling hebben. Die hoef je niet expliciet met je cursist te delen, maar zo’n doelstelling moet er wel zijn. (Als je geen doel kun je ook niet verdwalen, dat is dan wel een voordeel). Zo’n doelstelling is vaak het herkennen van situaties en daarop reageren. Subdoelstellingen kunnen vaak teruggrijpen op het toepassen van behandelde theorie.

Bedenk een reële casus, uit je eigen praktijk, waarin de problemen die  je wilt oplossen aan de orde komen.

Schrijf een scenario

Ik gebruik hiervoor Twine, een open source tool waarin je heel simpel dit soort scenario’s kunt schrijven en elke stap kunt koppelen. Hierdoor wordt de structuur van je scenario duidelijk. Voor de cursist hoeft de structuur niet zichtbaar te zijn, de cursist neemt beslissingen op basis van de gegevens die je aanbiedt. Voor de ontwikkelaars is de structuur essentieel en in bv. Word of Powerpoint met tabellen of blokken is die structuur veel lastiger inzichtelijk te maken.

Als je een scenario schrijft, maak je eerst de ideale lijn, in bovenstaand plaatje de linkerzijde van het script. Daarna kun je alle afleidingen en verkeerde beslissingen bedenken. Bedenk ook hoe de cursist weer terug kan, dat kan stapje voor stapje, of de cursist eerst laten verdwalen tot het eind en dan opnieuw starten.

Uitvoering

Geschreven tekst

Als het gaat om bv. een email conversatie dan kun je geschreven tekst gebruiken.

Gesproken tekst

Gaat het om een gespreksoefening of een telefoongesprek dan is gesproken tekst een goede oplossing.

Is je scenario klaar? Dan is de eerste stap niet om de acteurs te vragen om de tekst in te spreken. De eerste stap is: Hardop lezen! Pas dan kun je het script aan de acteurs overhandigen.

Film

Filmfragmenten gebruiken in je scenario’s? Dat kan natuurlijk ook en is vaak super motiverend voor je cursisten. Het is wel wat bewerkelijker omdat je voor elk filmfragment een draaiboekje/script moet schrijven en al die fragmenten supergoed moet plannen om een vloeiende overgang te krijgen tussen de verschillende stappen in het scenario.

Testen

Als een prototype van het scenario is opgeleverd moet het uitvoerig getest worden, door de schrijvers, maar ook door onafhankelijke testers die elke stap op hun merites kunnen beoordelen.

De doelstellingen komen hierbij weer aan de orde, behaal je je doel op deze manier?

Ook een technische test (klopt dit wel, werken alle links, is het niet te snel, te langzaam, te kort of te uitgebreid) is essentieel.