Film in je e-learning

Film in je e-learning

Je hebt een filmpje dat fantastisch bij jouw training past.

In e-learning modules kun je film opnemen op verscillende manieren:

Opnemen in de e-learning module

Je kunt de film opnemen in je e-learning module. Dit kan alleen met filmpjes waarvan je zelf de bronbestanden (bijvoorbeeld .mp4) hebt.
De film speelt direct af in je module, maar over het algemeen neemt zo’n film behoorlijk wat ruimte in op de server van het Leermanagement systeem (LMS). Dat nadeel telt nog zwaarder mee als dezelfde module meerdere keren in verschillende cursussen voorkomt. Deze methode is dus niet de eerste keus als je het vanuit de techniek bekijkt.

Linken vanuit je e-learning module

Je kunt de film extern uploaden, bijvoorbeeld in Youtube of Vimeo en dan in je cursus een link opnemen. Er wordt dan in de cursus een nieuw venster of tabblad geopend en de film wordt afgepeeld. Nadeel is dat de cursist in een andere omgeving terechtkomt en na het einde van de film wellicht andere filmpjes gaat bekijken. Dit is technisch een betere oplossing, namelijk minder belastend voor het LMS, maar onderwijskundig niet zo’n goede aanpak. Je wilt de cursist immers graag bij de les houden.

Embedden in je e-learning module

Je kunt de film ook extern uploaden, bijvoorbeeld in Youtube of Vimeo en dan embedden in je cursus. De film wordt dan in de cursus afgespeeld. De cursist blijft in de cursus en kan na afloop van de film direct verder met het volgende onderdeel. Zowel onderwijskundig als technisch dus de beste oplossing.

Youtube of Vimeo?

Youtube is het meest bekende platform en de integratie van de film in je cursus is naadloos. Door een besloten kanaal te kiezen is de film ook niet zomaar door iedereen te bekijken. Het nadeel is dat Youtube na afloop van een film altijd suggesties doet voor andere filmpjes. Meestal suggestioes voor filmpjes waarvan Youtube vindt dat die bij jou interesse passen, bijvoorbeeld over hetzelfde onderwerp of passend bij jouw profiel. Goede kans dat de cursist dus na afloop van het filmpje over ontslagbescherming een tijdje verdwaalt in kattenfilmpjes of andere onderwerpen die wel interessant zijn maar niet bij jouw cursus passen.
Vimeo is dan wat beter, de beveiliging en afscherming is wat beter geregeld en het embedden geefrt meer mogelijkheden, vooral dat je suggesties voor andere filmpjes kunt onderdrukken.

Soms heb je geen andere mogelijkheid omdat de film die jij wilt laten zien door iemand anders gemaakt is en op Youtube gepubliceerd is. Die mag je niet zomaar ergens anders publiceren.

Conclusie

Het is duidelijk dat onze voorkeur uitgaat naar publiceren op Vimeo en dan embedden in je cursus.

Nabrander

Nog meer voordelen van Vimeo (Dankjewel Bart Arents voor de tip):

Vervang video maar behoud de URL: dit is een van de beste functies van Vimeo.

Je kunt al je bestaande video’s vervangen door een nieuwe upload zonder de URL te verliezen, zodat alle vind-ik-leuks, opmerkingen, statistieken behouden blijven en eventuele insluitingen op sites van derden niet worden verbroken.

Wachtwoordbeveiliging

U kunt voor elke video een wachtwoord instellen, zodat alleen degenen met het wachtwoord deze kunnen bekijken. YouTube heeft deze functie niet en staat alleen toe dat video’s openbaar, privĂ© of verborgen zijn.

Domeinbeperkte insluitingen:

Met Vimeo kun je instellen welke domeinen je video’s mogen insluiten, en je kunt dit per video doen. Op deze manier kunt u uw video’s op de Vimeo-site zelf verbergen en alleen op uw site zichtbaar maken.