Review en testen van e-learning

Meer over review

Al je opmerkingen kun je kwijt op de reviewpagina van de betreffende cursus, als je een opmerking toevoegt wordt er tegelijk een afdruk van het scherm gemaakt zodat precies duidelijk is waar de fout of het verbeterpunt te vinden is. Via de site kunnen de ontwikkelaars ook weer op jouw opmerkingen reageren.

Reviewen

Als de training of een prototype er van gereed is dan wordt deze gepubliceerd op de review pagina. Je ontvangt een link en een wachtwoord naar de reviewomgeving.

Aan de rechterkant van de pagina kun je opmerkingen of verbetersuggesties toevoegen. Ook kun je reageren op opmerkingen van de ontwikkelaar of andere reviewers. De ontwikkelaar (en iedereen die op een opmerking gereageerd heeft) ontvangt een e-mail als er een nieuw commentaar geplaatst is.

  • Review gebeurt in eerste instantie door de inhoudsdeskundigen
  • Nadat de cursus inhoudelijk goedgekeurd is, is het de beurt aan één of meer testgebruikers om de training te beoordelen op bruikbaarheid (usability)
  • Test de cursus op je computer in een internetbrowser (we ondersteunen de laatste versies van Google Chrome, Microsoft Edge en Firefox)
  • Gaan cursisten de inhoud mogelijk op een tablet of een mobiel gebruiken? Dan moet de cursus ook op mobiele apparaten beoordeeld worden op bruikbaarheid

Testen

In de technische test kijken we of de e-learning technisch werkt op verschillende platformen.

Getest dient te worden:
Windows 10 – Chrome
Windows 10 – Edge (Chromium)
Windows 10 – Firefox
Mac – Safari
iPhone – Safari (of app/widget)
iPad – Safari
Android phone – Chrome
Android phone – Samsung Browser

Tijdens deze technische test kijk je of de training technisch werkt en of deze op de verschillende platformen er goed uit ziet, of de knoppen en navigatie dan goed werken. Als er een toets in zit ook testen of de beoordeling van deze toets goed gaat.

In eerste instantie wordt de training getest in de review omgeving goed werkt.

Na publicatie in Moodle of op een website moet hier ook nogmaals kort getest worden of alles goed werkt. In Moodle ook even testen of de voortgang van de cursist goed wordt onthouden. Als je een e-learning gestart hebt in Moodle deze ook halverwege even afbreken en opnieuw starten, de afgeronde onderdelen koeten in Moodle onthouden zijn.

Een goede inleiding/cursus over het ontwikkelproces,de rol van de reviewer en de werking van de review site vind je op de site van Articulate.

Zie ook de pagina over het e-learning ontwikkelproces elders op deze site.