Gebruik je camera

Gebruik je camera

In online vergaderingen in Teams of Skype is het de gewoonte om zonder camera te vergaderen. Aanleiding is een (al of niet vermeend) performance issue dat wel eens is opgetreden. Als 50 of meer mensen een camera gebruiken dan kan het zijn dat de service wat trager wordt. In Skype is dat inderdaad af en toe het geval, in Teams meetings heb ik dat nog niet meegemaakt en heb ik bijeenkomsten bijgewoond waar 150 of meer deelnemers een camera gebruikten.

Een beeldgesprek voeren met Facetime en WhatsApp is inmiddels net zo gewoon als het voeren van een gesprek face-to-face. En wat doe je bij dat laatste? Je kijkt je gesprekspartners aan. Zet dus altijd je camera aan. Dit lijkt een open deur, maar zonder beeld verdwijnt al snel de focus; de camera is juist hét grote voordeel bij een online meeting. Een videovergadering zonder camera is als met je rug naar de anderen gaan zitten tijdens een reguliere meeting.

Natuurlijk wil je af en toe een kopje koffie zetten, een sigaretje roken of iets anders doen. Natuurlijk zit je nog in je pyjama, ben je nog niet opgemaakt of zit je haar slecht? Maar neem je me wel serieus als ik met jou een bespreking moet bijwonen?

Eén van de grote voordelen van video ten opzichte van bijvoorbeeld telefonie is de non-verbale communicatie; hierdoor begrijp je elkaar sneller en zal een meeting veel efficiënter verlopen. Camera aan is overigens niet de enige ‘must’ tijdens een videoconference, maar die punten zijn al voldoende aan de orde geweest. Even samengevat: zorg voor: goede camera, goed geluid, goede voorbereiding, stukken bij elkaar hebben, zorg dat je er goed uitziet -niet in je pyjama-, demp je microfoon als je niet praat, praat niet door elkaar.

Reacties kun je hieronder kwijt.

One thought on “Gebruik je camera

Comments are closed.